05272018Sun
Last updateTue, 22 Nov 2016 12pm

RUNDINGAN DAMAI PATANI DIBERI NAFAS BAHARU

Editorial , Pusat Berita Aman

Proses Rundingan Damai Selatan Thailand atau Patani yang tergendala akibat pergolakan politik Bangkok sehingga berlaku rampasan kuasa oleh tentera pada 22 Mei lalu, kini diberi nafas baharu.Komitmen ditunjkkan oleh pentadbiran tentera, dengan struktur plan damai yang dilihat lebih intergrasi dan bersatu. Usaha ini diharap berupaya membuka peluang keamanan berkekalan di wilayah bergolak itu.Namun, masih wujud saranan terhadap pembentukan badan khas yang dapat menyelenggara proses berkenaan, biarpun dalam situasi pertukaran kepimpinan Negara.

Duta Sweden dipanggil Israel kerana pengiktirafan Palestin.

5 Oktober, Ahad - Duta Sweden dipanggil Israel kerana pengiktirafan Palestin.

Israel telah memanggil dan menyeru supaya duta Sweden memprotes rancangan Sweden untuk mengiktiraf negara Palestin.
Dalam satu kenyataan, Menteri Luar Israel berkata perwakilan Sweden itu telah diseru untuk hadir ke satu mesyuarat pada hari Isnin selepas Perdana Menteri Sweden, Stefan Lofven mengumumkan pada Jumaat lalu akan niatnya untuk memperakui negara Palestin.

Konflik selatan Thai hanya boleh diselesaikan melalui rundingan

KESEDIAAN Perdana Menteri baharu Thailand, Jeneral Prayuth Chan-ocha untuk menyambung semula rundingan dengan kumpulan pemisah yang terhenti sejak Oktober lalu ketika di bawah pentadbiran Yingluck Shinawatra, diharap mampu memberi nafas baru kepada konflik di selatan negara itu, yang sehingga kini sudah meragut hampir 5,400 nyawa sejak 2004.


  • Hot News

  • Top News

  • Latest News

  • English : Latest News

  • Thai : Latest News